viernes, 2 de diciembre de 2016

Tipus de xarxes informàtiques.


  • Segons el seu abast o àrea de cobertura.

    Xarxes d'Àrea Local (LAN)

Són xarxes de propietat privada, de fins a uns quants quilòmetres d'extensió. Per exemple una oficina o un centre educatiu.

Resultado de imagen de wan lan manXarxes d'Área Metropolitana (MAN)

Són una versió major de la LAN i utilitzen una tecnologia molt semblant. Actualment esta classificació ha caigut en desús, normalment només distingirem entre xarxes LAN i WAN.

Xarxes d'Área Amplia (WAN)


Són xarxes que s'estenen sobre una àrea geogràfica extensa. Conté una col·lecció de màquines dedicades a executar els programes d'usuaris (hosts) . Estos estan connectats per la xarxa que porta els missatges d'un host a un altre. Estes LAN de host accedixen a la subxarxa de la WAN per un router. Solen ser per tant xarxes punt a punt.


  • Segons el seu nivell d'accés o privadesa.

Una intranet és una xarxa d'ordinadors d'una xarxa d'àrea local (LAN) privada empresarial o educativa que proporciona eines d'Internet, la qual té com a funció principal proveir lògica de negocis per a aplicacions de captura, consultes, etc. 

Una extranet és una xarxa privada que utilitza protocols d'internet, protocols de comunicació i, habitualment, una infraestructura pública de comunicació per compartir de forma segura part de la informació i serveis propis d'una organització amb proveïdors, clients, socis o altres organitzacions.



  • Segons la seua relació funcional

1. CLIENTE/ SERVIDOR

Esta arquitectura consistix bàsicament en un client que realitza peticions a un altre programa (el servidor) que li dóna resposta. Encara que esta idea es pot aplicar a programes que s'executen sobre una sola computadora és més avantatjosa en un sistema operatiu multiusuari distribuït a través d'una xarxa de computadores.








  2. PEER-TO-PEER 

Una xarxa peer-to-peer (P2P) o xarxa de parixes, és una xarxa de computadores en què tots o alguns aspectes d'esta funcionen sense clients ni servidors fixos, sinó una sèrie de nodes que es comporten com iguals entre si. És a dir, actuen simultàniament com a clients i servidors respecte als altres nodes de la xarxa.


Resultado de imagen de peer to peer


  • Segons la seua topologia.

- La xarxa en bus és una topologia de xarxa on els nodes estan connectats a un mitjà de comunicació comú bidireccional: el bus, on es troben ben definits els punts de terminació.

- La xarxa en estrella és una topologia de xarxa on els nodes estan connectats a un node central o hub mitjançant enllaços punt a punt, que actua d'encaminador per transmetre els missatges entre nodes.

- La xarxa en anell és una topologia de xarxa on cada node té una única connexió d'entrada i una altra de sortida. Cada node es connecta amb el següent fins a l'últim que s'ha de connectar amb el primer. 

- La xarxa en arbre o Jeràrquica és una topologia de xarxa on cada node pot estar connectat a un node superior i del que poden penjar diversos nodes inferiors formant un arbre.

La xarxa en malla és una topologia de xarxa on cada node està interconnectat amb un o més nodes. 

La xarxa en doble anell és una xarxa d'àrea local en què els dispositius (nodes) estan connectats en un bucle tancat o d'anell.

- Una xarxa mixta és el conjunt de dos o més aparells, un dels quals és l'ordinador a través d'un dels seus components  i un o més aparells audiovisuals connectats entre sí físicament, mitjançant el cablejat adient, de manera que uns dels aparells, com a mínim, rep senyal d'àudio i/o vídeo d'un altre aparell.


Resultado de imagen de tipologia de redes









No hay comentarios:

Publicar un comentario